Hoe gaat het met de ouderen die thuis zitten nu het Corona virus in ons land is? De ouderen zitten immers in de kwetsbare leeftijdsgroep. Om een antwoord op deze vraag te krijgen heb ik de telefoon gepakt en interviews afgenomen. Vervolgens heb ik ze op afstand vastgelegd in hun veilige omgeving.

Ik ben gestart met het echtpaar Henny (76) Gerard de Vries (76)

Woonachtig in de prachtige stad Weesp

Hoe vermaken jullie je tijdens de Corona periode en hoe hebben jullie contact met anderen?

De dagen komt mevrouw De Vries goed door, ze verveelt zich geen moment. Ze heeft veel app contact met haar clubjes van familie en vrienden. Zij helpen elkaar onderling. Soms komen er mensen aan de deur, die bellen aan en gaan dan wel op 2 meter afstand van de deur staan. Dit is erg gezellig.
Ook heeft mevrouw De Vries een fotoalbum gemaakt van hun vakantie in China van 15 jaar geleden. Toen zag ze zelf op de markt slangen en vleermuizen, deze heeft ze zelfs op de foto.
Ze heeft daar ook bij mensen thuis gegeten maar wist niet wat ze toen at, het was best lekker.
Iedere ochtend leest ze de krant en ze is gestart met het opruimen en uitzoeken van achterstallige laatjes. Maar ook de logeerkamer krijgt een opruimbeurt. Vriendinnen vinden dat het bij haar altijd netjes is maar ze heeft nu alle tijd om op te ruimen. En daarna begint ze weer met het maken van een nieuw fotoalbum. Kortom tijd de tijd vliegt om.

Meneer De Vries vermaakt zich ook door te de krant te lezen en een heerlijk stuk te gaan wandelen. Maar ook door in hun tuin te werken en te klussen in de schuur. Maar hij mist ook zijn vrijwilligerswerk op Pampus. Vooral de contacten en het moment om op de boot te zitten. Als je naar Pampus toe vaart lijkt het wel op Alcatraz.
Ook ging hij twee keer in de week naar hockey. Het sporten met mede veteranen deed hem goed. Hij liep graag met zijn dochter en hond over de hei. Maar dat kan helaas ook niet meer. Achter elkaar aan lopen met anderhalf meter is niet zo gezellig.
Wat ik nu wel doe met het mooie weer op gepaste afstand bij vrienden aanbellen en een praatje maken.

Hoe komen jullie aan de dagelijkse boodschappen?

De kinderen vonden dat de ouders niet meer naar de winkels mochten, deze doen nu twee keer per week de boodschappen. Het lastige van de boodschappen door de kinderen te laten doen is dat je van te voren een lijstje moet maken en dan vergeet je nog weleens wat.
Een vriendin van mevrouw De Vries vertelde dat ze toch even zelf naar de markt was gegaan en daar betrapt was door haar eigen kleindochter. Tja zelf zou ik ook graag de verse dingen zelf willen halen.

Als de Corona crisis voorbij is, wat gaan jullie dan het allereerste doen?

Uit eten bij ons favoriete restaurant Selene in Weesp. Daarna op vakantie naar Schotland. Vakanties daar houden ze beide wel van, maar genieten van de omgeving waar ze wonen is zeker ook fijn. Maar wat ze nog vergeten zijn is het knuffelen met de kleinkinderen en kinderen.

ouderen die thuis zitten vanwege CoronaOuderen die thuis zitten vanwege Corona

Ook benieuwd naar nog meer blog’s

Bekijk hier voor meer blogs