Marijke Treep van Ede (79)

Woont in het fijne Bussum

Hoe gaat het met de ouderen die thuis zitten nu het Corona virus in ons land is? De ouderen zitten immers in de kwetsbare leeftijdsgroep. Om een antwoord op deze vraag te krijgen heb ik de telefoon gepakt en interviews afgenomen. Vervolgens heb ik ze op afstand vastgelegd in hun veilige omgeving.

Hoe vermaakt u zich tijdens de Corona periode? 

Mevrouw Treep begint trouw iedere dag aan Nederland in Beweging en ze wandelt geregeld. Nadat haar man een half jaar geleden overleed is zij met opruimen begonnen en dt doet ze nog steeds. Maar er is nu veel meer tijd voor.

In de garage heeft mevrouw Treep veel boeken over die familie, vrienden en de buurt gratis op kunnen halen. Zo heeft een ander er ook nog wat aan.

Hoe heeft u nu contact met anderen?

Mevrouw Treep heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan, zoals ouderen bezoeken, bij de voedselbank, veel oppassen ,toen haar kleinkinderen geboren werden. Hierdoor heeft ze veel contacten opgedaan. Sommigen komen langs maar mevrouw Treep wil wel graag de anderhalve meter in acht houden. Hier heeft ze een slimme oplossing voor gevonden.  Ze heeft een tuinslang in de tuin neergelegd tot waar de bezoekers mogen komen. Zelf noemt ze het “het tuinslangparadijs”. Met Pasen had ze voor de kinderen en kleinkinderen eieren en paashazen verstopt. Zelf bleef ze tijdens het zoeken aan de andere kant van de tuinslang en genoot van de kleinkinderen die aan het zoeken waren.

Mevrouw Treep heeft veel contact via de telefoon en Whatsapp. Met behulp van FaceTime helpt ze een meisje uit de straat met haar schoolwerk. Via een app schaakt ze met haar kleinzoon en over de heg spreekt ze de buren uit de straat. Ze is trots op haar 7 kleinkinderen waar ze op sommigen voor de Corona periode geregeld op paste.

Hoe komt u aan de dagelijkse boodschappen?

De boodschappen worden verzorgd door haar dochter en schoondochter. Haar zoon brengt geregeld heerlijke maaltijden. Alle kinderen doen wel wat voor haar. Ze houdt zich goed aan de regels om te voorkomen dat ze ziek wordt.

Als de Corona crisis voorbij is, wat gaat u dan als allereerste doen?

Knuffelen want mevrouw heeft zoals ze dat noemt huidhonger. Ze wil haar kinderen en kleinkinderen graag in haar armen hebben. Als alternatief voor het knuffelen adviseert ze om je armen te kruisen over je borst en dan met je handen je wangen te strelen. Mevrouw Treep gaat graag weer helpen op de school van haar kleinkinderen en naar de voedselbank, haar familie en vrienden.

Ze heeft genoeg plannen voor de toekomst.

Ook benieuwd naar de andere verhalen?

Bekijk alle verhalen
Mevrouw Treep uit BussumBussum mevrouw treep uit Bussum