Samen met Rianne, fysiotherapeut bij de Beukenhof, ben ik aan de slag gegaan om foto’s te maken voor advertenties en folders over fysiotherapie voor ouderen.

Zo had Rianne die ochtend meneer S. te behandelen. Deze cliënt komt drie keer per week voor fysiotherapie naar de Beukenhof. Hij woont nog zelfstandig. Hierdoor is de fysiotherapie voor hem ook een sociale gebeurtenis. Ik merk tijdens de shoot dat hij iedereen om zich heen kent. Er hangt een fijne sfeer in de zaal en het is een komen en gaan van cliënten.

De uitvoering
Voor de opdrachtgever, in dit geval de afdeling communicatie, maak ik een complete serie foto’s. In deze specifieke situatie was de opdracht: “maak passende foto’s voor de folder – cursus valpreventie”. Met dit uitgangspunt heb ik zelf voor de fysiotherapeut en bewoners gezorgd. Soms hoort ‘casting’ er ook bij.

De ruimte was me al bekend, ik kende dus de omgevingfactoren. Als dat niet zo is bekijk ik die altijd van te voren even. Niets vervelender dan er op de dag van de shoot achter te komen dat er net een verbouwing aan de gang is.

Na ontvangst van de fysiotherapeut en cliënt heb ik toegelicht wat we zouden doen. Door mijn ervaring in de zorg ken ik de aanpak van de fysio, dat kost dus geen extra tijd.

In een klein uur had ik genoeg materiaal om de opdracht af te kunnen sluiten. Hierbij zorg ik voor voldoende verschillende foto’s die niet alleen voor deze keer gebruikt kunnen worden maar ook daarna nog.

Terug in mijn eigen studio heb ik de foto’s gecontroleerd, een selectie gemaakt en digitaal aan mijn opdrachtgever aangeboden. Die kon nog dezelfde dag verder met de verwerking ervan.

Over het algemeen lever ik de foto’s rechtenvrij voor dit gebruik. De opdrachtgever heeft dus de kosten van de shoot en kan de foto’s daarna, binnen een vooraf bepaalde scope, gebruiken.

Ook benieuwd naar andere blogs?

Bekijk alle verhalen